Een beste uitgeverij prentenboeken?

Zijn er goede “dichters” of goede “gedichten”? Zijn er goede “schrijvers” of goede “boeken”?
Veel sterk werk maakt iemand toch na enkele jaren tot een “betere” of “beste” auteur. Voor het hele oeuvre wordt dan al eens een prijs uitgereikt. Applaus alom.
Maar mag ik spreken over een “beste” uitgeverij? Mogen of niet, ik doe het toch maar.
Ik ontdek na jaren vertelervaring en na een jaar blog verteleenswat dat heel wat van de topprentenboeken die ik opnieuw en opnieuw vertel of voorlees blijken uitgegeven te zijn door Uitgeverij J.H. Gottmer (Haarlem, NL).
Gisteren nog hilarische toestanden met “Ik zou wel een kindje lusten” (2005) Enkele kinderen verstopten zich achter hun kussen telkens de kleine krokodil weigert te eten en blijft herhalen dat ie liever een kindje lust. (Bespreking nog deze maand).
Veel recenter raakte ik betoverd en ontroerd door het boek DOOD GEWOON (2014). Zie onder https://verteleenswat.wordpress.com/voorleesboeken/dood-gewoon/ Haal dat boekje in huis. Voor je kinderen maar ook voor jezelf. Dit is medicijn.
In een blije bui en uit pure dankbaarheid voor zoveel leesplezier stuur ik de redactie kinderboeken een mailtje. Hun antwoord maakt een en ander duidelijk. Lees even mee:
“… dat het je is opgevallen dat wij ‘op kindermaat en naar kindersmaak’ uitgeven, want dat is nou precies wat wij in onze doelstelling hebben staan. Een veelgehoorde opmerking in ons team als we boeken of manuscripten afwijzen, is dat het ‘over de hoofden van kinderen’ heengaat. Het gaat bij ons om het kind. Een rol zal wel spelen dat we allemaal ervaringsdeskundigen zijn: ikzelf oma en mijn collega’s jonge moeders.”
Een prijs kan ik niet uitreiken. Uit waardering neem ik Gottmer als enige uitgeverij op in mijn kleine selectie ‘links’. Zie elders op dit blad.
Een tip. Wanneer je te weinig tijd hebt om aandachtig een prentenboek uit te kiezen vraag in de (betere) boekhandel “Welke prentenboeken heb je van Uitgeverij Gottmer?” en kies uit hun aanbod. De kans is hoog dat je naar huis gaat met een boek dat thuis tientallen keren en jaar na jaar zal herlezen worden.

Advertenties

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Anna De Swaef
  feb 04, 2015 @ 15:40:18

  Van Gottmer heb ik Kietel nooit een Krokodil, maar ik heb het nog niet aan mijn kleinzoon verteld. Het geeft de indruk een jongensboek te zijn, maar het is de vrouw die uiteindelijk de plak zwaait!

  Beantwoorden

  • sabinedegraeve
   feb 04, 2015 @ 20:22:33

   Schrijfster Bette Westera en tekenaar Thé Tjong Khing staan voor kwaliteit.
   “Kietel nooit een Krokodil” publiceerden ze bij Gottmer na het leuke “Held op sokken”. In dit verhaal wint een huiselijke, tedere ridder het van zes stoere vechters. Op hem wordt de prinses verliefd omdat hij de heerlijkste drakengehaktballetjes maakt. “Jongensboek” of “meisjesboek”? De beste kinderboeken overstijgen dit etiket. Slimme auteurs doorbreken graag rolpatronen en kiezen voor onvoorspelbaarheid en diversiteit.

   Beantwoorden

 2. Elisabeth Erauw
  feb 05, 2015 @ 11:12:01

  Zal in het vervolg boeken van die uitgeverij aan de Standaard vragen. Leesvoer als cadeau voor Kobe! merci!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: