Twee boeken van de maand

Tot mijn verbazing en lichte schaamte ging de maand november voorbij zonder “Boek van de maand” op deze blog … foei mijzelf! … en dat terwijl hier enkele goede aanraders in de wachtrij staan te drummen om aandacht.
De weken vlogen voorbij met kindjes en boeken; vertelsessies in de voorleesweek, heerlijk, het opstarten van taalmomentjes voor Syrische kinderen, kippenvel, uitproberen van nieuwe titels met kleinzoon en in de naschoolse opvang, hilarisch, zoektocht in de boekhandel, interessant, verder knutselen aan eigen werk, lastig. Stop! Genoeg ge-excuseer!
Graag deze inhaalbeweging met twee titels, geschikt voor de cadeautjesmaand.

In het prentenboek voor kleuters Het kartonnen Kasteel (Uitgeverij Luitingh-Slijthoff) ontdek je hoe Linda Sarah niet enkel een getalenteerde schrijfster is maar ook over een flinke dosis inzicht in de kinderpsychologie beschikt. Bij twee dikke vrienden wil een derde aansluiten. Dat gaat niet zomaar. Een oud thema, subtiel gebracht zonder moraliseren. Zie ook zo bij Borre en de nachtzwarte kat elders in deze blog. Een geluk dat de vertaling gegeven werd aan Edward van de Vendel die de poëzie van de auteur wondermooi weet te bewaren en aan te vullen. Kwaliteit vraagt kwaliteit. Dit geldt ook voor de illustraties door Benji Davies. Zijn “De kleine walvis” werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Bravo jury want Benji Davies tekent voor kinderen. Dat kan niet van elke illustrator van kinderboeken gezegd worden. Dit tussen haakjes.
Na een vertelsessie in de kring de voorbije week komt een kleutermeisje een beetje aarzelend naar me toe en fluistert: “Ik wil dat boekje graag hebben. Mag ik het hebben?”  Zo hoort u het ook van een expert.

covers 001

En nu de tweede topper. Voor kleuters maar ook en vooral voor oudere kinderen en iedereen die van vogels houdt, is er het informatieve boek Wie is hier de grootste? (Fontaine Uitgevers).  Dit degelijke naslagwerk ligt in huis bij voorkeur grijpklaar ter inzage bij elk vogelbezoek.

Boskabouters 002

Kinderen willen een vogel van dichtbij bekijken. Het jammere is dat vogels dan meteen wegvliegen. In de aantrekkelijke vogelgids Wie is hier de GROOTSTE? geeft Daniella Strauss informatie over 25 vogels van West-Europa én staat elke vogel op ware grootte afgebeeld. Hoe groot is dat boek dan wel? Dit probleem werd met uitklapflapjes eenvoudig opgelost. Graag uw aandacht en bewondering voor meneer de uil en zijne koninklijke hoog-heid de buizerd.

Boskabouters 003

Deze boekentips komen net te laat voor de Sint? Niet getreurd. Stuur een sms of mailtje naar het Kerstmannetje.

Ik wens iedereen gezellige boekenuren tijdens de eindejaarsdagen.
Durf je na de feestmaaltijd een verhaal voorlezen voor klein én groot?
Laat me weten welk verhaal je koos en hoe dat liep? sdegraeve@telenet.be

Vrijblijvend ter info. ZEVEN VERGETEN SPROOKJES is uit. Interesse? Stuur een mailtje naar hier bovenstaand mailadres. Een sprookje na de feestmaaltijd?

Er was eens een jongen die uit zijn land wegvluchtte omdat daar een gruwelijke oorlog heerste. Zijn hele familie was dood. Na een wekenlange tocht door de woestijn en over zee kwam de jongen aan in een ver land. Zijn geld was op. Hij zocht eten in de vuilnisbakken. Hij sliep op straat op een stuk karton. Veel meer nog dan de honger en de koude was het de eenzaamheid die hem pijn deed. De wanhoop nabij dacht hij bitter: ‘Ach, ik was beter ook gestorven in de oorlog in mijn land. Als vluchteling ken ik niets dan ellende en verdriet.’
Dat had een tovenaar gehoord. Hij sprak de jongen aan …
(uit het vergeten sprookje “Berenpels”)

🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: