Woutertje Pieterse Prijs 2018

Op 5 april werd de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs bekend gemaakt. Natuurlijk ben ik benieuwd het boek Lampje van winnares Annet Schaap te kunnen inkijken. Toch wil ik hier de lof zingen en zelfs dansen voor de ook genomineerde bundel Onder mijn matras de erwt, van Ted van Lieshout (Leopold).

bas en lili 002

Ik kocht het boek omwille van de titel als verjaarcadeau voor een prinses op de erwt,  dochter Leentje. Ted van Lieshout is een van onze favoriete kunstenaars.

Maar o! wat een heerlijke bundel is dit!  “Hij schrijft gedichten, zo mooi dat je ze graag levensgroot aan de muur zou hangen.” (NRC Handelsblad) Mijn huis heeft gewoon te weinig muren!
In Onder mijn matras de erwt analyseert een wakker meisje van een jaar of twaalf het leven zoals het loopt of struikelt en haar grote mensen zoals ze lief en vervelend zijn (mama en haar vriend, papa en zijn vriendinnen, een (h)eerlijke oma). Haarscherp, ontroerend en vaak hilarisch. Lees de acht antwoorden die de moeder geeft wanneer dochterlief vraagt of ze wel haar echte mama is.
Ook nu weet Ted van Lieshout de lezer te verrassen met onverwachte illustraties. Want een tovenaar met papier en potlood en penseel, ook dat is hij al jaren. Raakt die inspiratie dan niet op? Bijlange niet! Dat bewijst dit prachtige boekje. Koppen uit klei bekleedt hij met karton, textiel, plastic, wasknijpers, schelpen, groenten, … (de poppen waarvan het meisje afscheid neemt?)
Straks meimaand, moederdag. Verwen je dochter of moeder of oma met dit boekje, ook zonder erwt onder hun matras. Ik heb mezelf alvast een tweede exemplaar gegund.

Zie artikel met interview op:
https://meandermagazine.net/wp/2018/03/omarmend-schrijven/

Alle genomineerden van de shortlist kan je horen en zien op: https://woutertjepieterseprijs.nl/deelnemers/nominaties-2018/

Advertenties

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

  1. Trackback: Lof zingen en dansen! | tedvanlieshout.nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: