Er zit een beer op mijn stoel

floor en blog 016

Beer denkt er niet aan weg te gaan van de stoel van kleine muis. Als het muisje alle mogelijke lokmiddelen heeft uitgeprobeerd en teleurgesteld weg gaat, wordt Beer toch nieuwsgierig. Waar is die muis naartoe? Hij sloft weg door de sneeuw en speurt de horizon af. Ontdek zelf het grappige vervolg. Het verhaal is niet echt af. Het leent zich uitstekend tot gesprek met de kinderen. Wat denk je dat er nu zal gebeuren? Samen vertellen we het verhaal verder. De meningen liggen behoorlijk uit elkaar. Bij sommigen overleeft de muis het niet.

“There’s a Bear on My Chair” klinkt mooier dan de Nederlandse titel maar verder is het vertaalwerk door Bette Westera (zie DOODGEWOON) voortreffelijk. Dit boekje lees ik letterlijk, woord na woord, vanwege ritme en rijm. Voor de kleinsten laat ik weg dat de ijsbeer een beschermde diersoort is. Te veel verklaring breekt de spanning.

De Schotse illustrator, Ross Collins, heeft dit verhaal ook zelf geschreven. Hij illustreerde al meer dan honderd boeken en schreef er zelf een dozijn. In zijn website schrijft hij dat kinderen van meer dan 20 landen van zijn boeken blijken te houden. Onder “Who is this Guy Anyway?” staat ook te lezen dat hij in Glasgow woont “with a strange woman and a stupid dog”. Voor een dosis humor zijn we bij Ross Collins dus aan een goed adres. In “Er zit een beer op mijn stoel” ontdekt de verteller terloops welke artikels beer in de krant kan lezen en welk boek muis kiest voor het slapengaan. Prentenboeken met te gekke figuren en/of locaties en/of gebeurtenissen en/of details krijgen mijn absolute voorkeur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: