Opa Pettson en Findus

 
blog 7 001

Een kleine frustratie steekt zijn kop op bij het bespreken van goede kinderboeken. Mijn selectie bestaat niet uit gewoon goede boeken maar uit betere en allerbeste boeken. En daar zit het probleem. Ik heb woorden tekort. Ik bejubel een boek als schitterend, prachtig, heerlijk, uitzonderlijk, subliem, magisch, enz. Het begint saai te worden.

Saai is wel het allerallerlaatste wat over de boeken van Sven Nordqvist (Zweden) kan gezegd worden. Het eerste boek over Pettson en zijn kat Pannenkoekentaart verscheen in 1984, het laatste Findus gaat verhuizen , in 2012 (Infodok/ Davidsfonds). We hebben hier terug die zeldzame combinatie van vaardigheden van een heel getalenteerd illustrator mét een gouden pen.

De avonturen van Opa Pettson en Findus blinken uit in onvoorspelbaarheid naar tekst en beeld. Jammer dat de boeken niet echt bruikbaar zijn voor het vertellen aan een grote groep kinderen. Daarvoor zijn de tekeningen te klein en te gedetailleerd. Net deze weelde aan te gekke details maken dat elke prent na twintig keer kijken nog blijft boeien.

Van deze succesreeks werden wereldwijd al zes miljoen boeken verkocht (in 35 talen). Naast een televisieserie werden ook vier animatiefilms, computergames, een bordspel en elk jaar een kerstkalender gemaakt. In het kindermuseum te Stockholm is de wereld van Pettson en Findus op schaalmodel te bewonderen. Dit alles is ook best genietbaar door volwassenen.

Mijn man verzamelt al jaren alle boeken over Opa Pettson en Findus. Geen sprake van dat een kleinkind deze boekenschat alleen mag inkijken. Verboden aan te raken! Het is een kwestie van identificatie. Opa Pettson leeft met zijn kat Findus in een oud boerderijtje tussen planten en dieren ver weg van alle drukte en gedoe.
 
lovarte 2011 016

lovarte 2011 011

Even melden dat bij Opa Pettson geen kleinkind langs komt. Kinderen zullen zich gemakkelijk identificeren met de speelse kat Findus.
Je kan gerust stellen dat Sven Nordqvist ook een getalenteerd psycholoog is. Niets menselijks is hem vreemd.
Het leven zoals het is. Nergens melig of flauw romantisch. Geen verborgen morele lesjes. Dit zijn boeken die nog generaties lang kunnen heruitgegeven worden.

Advertenties

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

 1. Angelique paijmans
  sep 07, 2017 @ 09:48:15

  Fijn om een beetje achtergrondinformatie te hebben 🍒
  Ik was direct getroffen door de gedetailleerde en speelse tekeningen. Zeer aandoenlijk.

  Angélique

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: