Ra ra ra

 
Niet alle prentenboeken zijn verhalenboeken.
Zo zijn er ook duizenden boekjes op de markt waarbij je als volwassene vraagt “Wat is dat?” en het kind benoemt wat jij aanwijst, of “Waar is … ?” en het kind wijst wat jij benoemt.

La fête! 001

De prentenboeken van Richard Scarry (1919 – 1994) zijn al generaties een vaste waarde met de duizend en meer aan te wijzen en te benoemen onderwerpen.
“Mijn leuk woordenboek” (Deltas) is niet weg te denken uit de peuter-kleuter-tijd van onze kinderen en kleinkinderen. Uren plezier geeft dit samen kijken. Sommige voorwerpen (bijvoorbeeld een typemachine) zijn uit de tijd. Mij stoort het niet echt. Een portie geschiedenis tussendoor zorgt voor verbazing.

Maar er zijn kijk-en-bespreek-en-zoek-boekjes die verder gaan in het creatief denken. Ik kies er hier twee. Ze staan ook vermeld bij SPROOKJES als aanloopje naar ‘Repelsteeltje’.

blog 1 002

Wat is dat? Fotoraadsels (Gottmer) stimuleert het kind tot scherp schematisch waarnemen en creatief denken.  Auteur en fotografe, de Duitse architecte Antje Damm begon creatieve kinderboeken te maken toen ze mama werd en daardoor meer thuis moest blijven . In Wat is dat? mag je telkens raden welk dier je kan maken van een wasknijper (krokodil), een stuk zeep (uil), een borstel (egel), een broodje (schildpad), enz. Dit boekje kan aanleiding geven tot gelijkaardige teken- en plakwerkjes. Allerlei voorwerpen knippen uit tijdschriften. Iets wordt iets anders.

blog 1 001

Ook het raden in Waar denk je aan? van Laurent Moreau (Lannoo) is heel apart. Welke gedachten of gevoelens of dromen hebben mensen in hun hoofd? Je kan binnen kijken in het hoofd van Max , Noor, Saar, Marie, enz. door een flapje te openen. Daar is getekend wat elk van hen denkt. Moreau gaat de donkere kant van het leven niet uit de weg. Iedereen kan prettige en minder prettige gedachten en gevoelens hebben. Laurens wil dat het zomer wordt. Flapje open en je ziet hem liggen in een mooie weide met bloemen en vogels. Marie stikt van jaloezie. Flapje open en je ziet in haar hoofd een nest slangen.
Na het boek je zelfportret tekenen, flap uitknippen en onder de flap tekenen waaraan je denkt of wat je droomt of voelt.  Interessante gesprekstof.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: