Wij gaan op berejacht

 
blog 1 010

Thema: op avontuur, natuur, dieren, beer, gevaar, griezelen, dapper zijn, vriendschap, elkaar helpen, volhouden, spanning, bang zijn, eenzaamheid, uitgesloten worden, …

In mijn top drie van alle prentenboeken hoort dit boek van Michael Rosen (Gottmer)  met het sublieme tekenwerk van Helen Oxenbury.  De vertaling is van Ernst van Altena. Niets dan kwaliteit dus.

Dit boek lees je letterlijk, zelfs voor de allerkleinsten. Klank en ritme zijn te mooi.  Dit is muziek, dit is poëzie. De herhalingen hebben het bezwerende van toverformules of rituelen.  Vier kinderen, gaan met hun papa en de hond op zoek naar de beer.  Ze moeten door het gras, de rivier, de modder, het woud en de sneeuwstorm. De tekst duwt hen verder en verder … tot bij de beer! Maar wat is die angstaanjagend groot!  Ze vluchten terug door de sneeuw, het woud, de modder, het water en het gras. De beer holt hen achterna. Vlug vlug, het huis in, de deur dicht, met zijn allen onder het dekbed!  Arme beer, durft niemand met je spelen?  Beer sloft treurig terug naar zijn hol. Heel spannend als je met je kind(eren) ook echt alles afstapt en jullie je ook uiteindelijk onder een dekbed verstoppen. Hilarisch!

Met humor en speelse eenvoud vertelt dit verhaal alles wat het leven is en kan zijn;  niet opgeven, crisis overwinnen, samen ben je niet alleen,  maar ook kwetsbaarheid, angsten aanvaarden, op de vlucht slaan, schuilen bij elkaar, …

De prenten zijn blad na blad 57 cm breed en 25,5 cm hoog.  Te mooi om waar te zijn!  Ik vraag Sinterklaas of de Kerstman elk kind dit boek te brengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: