De kabouter

vijver en kabouter 004

“Ik heb tot mijn verwondering gehoord dat er mensen zijn die nooit een kabouter hebben gezien. Ik kan niet nalaten medelijden met die mensen te hebben. Ik ben er zeker van dat er iets aan hun gezichtsvermogen hapert.” Auteur Wil Huygen citeert Axel Munthe in het onovertroffen boek Leven en werken van de kabouter.  Het zijn vooral de illustraties door Rien Poortvliet (1932 – 1995) die ervoor zorgden dat dit boek, in 1976 uitgegeven door VAN HOLKEMA EN WARENDORF, in 2015 al aan zijn 64ste druk toe is.

De strenge ouders van Rien hadden geen waardering voor de artistieke ambities van hun zoon. Geen tekenacademie dus! Maar na legerdienst en werk in een reclamebureau kwam het goed terecht met dat aangeboren tekentalent.  Poortvliet illustreerde werk van o.a. Godfried Bomans. Daarna kwam een hele reeks publicaties met zijn geliefde thema’s: de natuur, planten en dieren, het landelijke leven, de boeren, de jacht.

Het wereldwijde succes kwam er met de kabouterboeken waarrond een ware hype ontstond met in 1985 een tekenfilm. In 1992 kwam er een Poortvlietmuseum (sinds 2009 op het eiland Tiengemeten). “Gelukkig ver weg van de kunstbende van Amsterdam” dixit Poortvliet. Poortvliet is meer een creatieve vakman dan een ‘kunstenaar’. Zijn pleidooi voor de jacht werd hem behoorlijk kwalijk genomen.

Zeker is dat nog vele generaties kinderen van dit boeiende werk zullen genieten. De titels van de hoofdstukjes klinken ernstig wetenschappelijk: verspreidingsgebied, verschijningsvorm, lichaamsbouw, spierstelsel, reukwereld, ziekten, vervoer, voortplanting, … Een boek om opnieuw en opnieuw te doorbladeren en waarin je telkens iets anders kan ontdekken. Aan het einde enkele kabouterverhalen en een kabouterlied.

Advertenties
%d bloggers liken dit: