Klein Duimpje

Graag nodig ik je uit tot een bezoek aan het fascinerende wonderland van Rébecca Dautremier? De feeërieke werelden die deze Franse illustratrice creëert doen mij denken aan het kluizenaarswerk van Carll Cneut. Ook Rébecca gaat met een tekst haar eigen weg. Dit is zoveel meer dan illustreren. Woord en beeld verhullen en onthullen elk hun deel waardoor de aandacht en fantasie van kijker, lezer en luisteraar alert gehouden wordt.

Doorblader Alice in Wonderland en raak in de ban van deze kunstenares.

Mijn favoriet is Het geheime dagboek van Klein Duimpje.

Duimpje 005

(2009 Journal secret du Petit Poucet). Rébecca Dautremer werkt graag en vaak samen met auteur Philippe Lechermeier. Recent hebben ze de bijbel herschreven en in beelden gevat.

Davidsfonds brengt de Nederlandstalige versie van al dit moois. Vertaling en tekstbewerking vertrouwen ze toe aan woordkunstenaars als Ed Franck en Edward van de Vendel. Kwaliteit vraagt kwaliteit, waarvoor dank.

Klein Duimpje observeert mensen, dieren, planten, sferen. Hij houdt van schrijven en tekenen, kijkt en luistert scherp en noteert gevat. Het sprookje wordt via de beleving van Duimpje onverwacht creatief aangevuld. Sprookjeswereld en realiteit vloeien door elkaar. De kinderen moeten naar school. Er zijn ook migranten. Duimpje is verliefd. Maar er is ook een boze stiefmoeder en een gevaarlijke reus met de wondere zevenmijlslaarzen. Een proevertje:

 “Ik heet Duimpje. Klein Duimpje. ‘Mijn dubbelklein Duimpje’, zei mama voordat ze voor altijd verdween. Maar meestal noemen mijn vader en mijn stiefmoeder (die wel stief is, maar niet lief, en lelijk bovendien) me nog heel anders en mijn broers doen dat ook. De bijnamen die ze het meest gebruiken: De klassieke: Hummel, Minimum, Marmotje, Dwerg. De exotische: Pygmee, Azteek, Lilliputter. De gemene: Minder dan niks, Wissewasje, Niemendal. De smerige: Vlooienstrontje, Onderkontje, Piemeldoosje. De liefhebbende: Schattebout, Doezelduim.”

Vanaf welke leeftijd kan een kind dit boekje (zelf) lezen? Misschien vanaf 10 jaar? Dit is een boekje om van te genieten ‘met’ elk kind van zeven tot honderd en zeven dat van sprookjes houdt. Maar probeer het toch ook met dat kind dat (nog) niet (meer) van sprookjes houdt.  Wie weet wat een portie magie kan doen … ?

 

 

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: