Repelsteeltje

 
Het sprookje Repelsteeltje staat niet in de top vijf van meest gelezen of verfilmde sprookjes. Toch heeft het alles om kinderen en grote mensen te boeien.

Als inleiding raadseltjes. Hij of zij? Ik zie wat jij niet ziet.  Ik maak er graag over de kinderen in de vertelkring. “ Het is een jongetje. Hij draagt een blauwe broek. Hij heeft blond haar.”  “Ik!” roept er eentje. Wie maakt nog een raadseltje?

Laatst gebruikte ik als opwarmertje Wat is dat? Fotoraadsels van de Duitse architecte Antje Damm die sinds ze mama werd kinderboeken begon te maken. In Wat is dat? (Gottmer) mag je telkens raden welk dier je kan maken van een wasknijper (krokodil), een stuk zeep (uil), een borstel (egel), een broodje (schildpad), enz.

Ook goed bruikbaar is Waar denk je aan? van Laurent Moreau (Lannoo). Welke gedachten of gevoelens of dromen hebben mensen in hun hoofd? Je kan binnen kijken in het hoofd van Max , Noor, Saar, Marie, enz. door een flapje te openen. Daar is getekend wat iemand denkt.  Moreau gaat de donkere kant van het leven niet uit de weg. Iedereen kan prettige en minder prettige gedachten en gevoelens hebben. Laurens wil dat het zomer wordt.  Flapje open en je ziet hem liggen in een mooie weide met bloemen en vogels. Marie stikt van jaloezie. Flapje open en je ziet in haar hoofd een nest slangen.

Na raadselspelletjes of een raadselboekje zijn we helemaal opgewarmd om te luisteren naar het raadselachtige Repelsteeltje.

In het boek GRIMM (Lemniscaat) staan twee prenten: een dansend blauw mager figuurtje en het meisje, angstig bij de berg stro waar ze goud moet van spinnen. Meer moet dat niet zijn.

Omdat ook kleuters in de vertelkring zitten zorg ik graag voor wat extra visuele ondersteuning:
– Een foto van een spinnenwiel en een dot ruwe wol om uit te leggen wat spinnen is.
– Ik draag omwille van het verhaal een gouden ring en een gouden halsketting. Tijdens het vertellen doe ik die uit zoals het meisje haar juwelen aan Repelsteeltje geeft. Als sprookjesverteller speel je de figuren uit het verhaal. Het overkwam me dat een jongetje zo meeleefde dat hij bij het derde bezoek van Repelsteeltje me enthousiast aanmoedigde:“Geef uw bril!” Tot zijn spijt eiste Repelsteeltje een baby.
– Een mandje waarin op een keukenhanddoek stro ligt. Onder de handdoek met stro ligt een wirwar van gouddraad. De gouden draadjes heb ik geplukt uit een reep gouden stof (Turkse stoffenwinkel).

blog 3 010

– Een schriftje van handgeschept papier en een pen met ganzenveer waarin alle namen worden genoteerd van de mannen in het paleis en van de mannen in het hele land.
– Omdat ik in de bibliotheek vertel zoek ik tijdens het vertellen op de cover van enkele boeken naar jongensnamen.
– Als laatste opdracht laat ik het meisje twee gouden sjaals maken. Die zullen zij en de koning op hun bruiloft dragen.

blog 3 013

De tekst heb ik dus wat herschreven zonder het verhaal te veranderen.
Interesse voor deze versie? Stuur een mail naar sdegraeve@telenet.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: