DOODGEWOON

boeken 002

Een boek over hoe de dood “gewoon” bij het leven hoort. Je zal het maar durven! Auteur Bette Westera en illustrator Sylvia Weve hadden die durf en ook de uitzonderlijke creativiteit om voor klein én groot een unieke collage te maken rond dit meest delicate van alle thema’s. Een grootouder sterft, mama of papa gaat dood, een klasgenootje is er niet meer, iemand verongelukt, iemand wordt doodziek, iemand beslist om dood te gaan, iemand erft van wie sterft, enz. De auteur bundelt herkenbare situaties van verlies en verdriet. Ook over begraven en gedenken in andere culturen (Mexico) of vroegere tijden (Egypte) wordt verteld.
Dit is geen kinderboek, dit is een boek voor iedereen. Het kan troost geven aan wie treurt om diep en definitief gemis. Het kan misschien troost geven aan wie zelf de dood heel nabij voelt. Maar laat je niet afschrikken dit boek te lezen. Elke tekst is een heerlijk poëtisch pareltje, elke tekening een kunstwerkje. Enige humor à la Annie M.G.Schmidt zorgt voor een glimlach.
Opa is dood, al een poosje.
Dat vind ik natuurlijk niet fijn.
Maar nu heb ik wel zijn horloge,
zijn koptelefoon en zijn trein.
Met mijn bijzondere vondst op weg van de boekhandel naar huis dacht ik elke dag niet meer dan een stukje te lezen. Eens mijn lectuur gestart in de zetel las ik het boek van begin tot eind helemaal uit.
Bette Westera in het nawoord: “Voor doodgaan bestaan heel veel verschillende woorden en uitdrukkingen: sterven, overlijden, verscheiden, ontslapen, gaan hemelen, verrekken, creperen, het loodje leggen, de pijp uit gaan, het tijdelijke met het eeuwige verwisselen, naar gene zijde gaan. Welk woord je kiest hangt af van wat je gewend bent en geleerd hebt. En ook wel een beetje van hoe je de dood ziet: als een einde van iets of als het begin van iets anders. Maar hoe je ook tegen de dood aankijkt en welke uitdrukking je er ook voor kiest, iedereen legt uiteindelijk het loodje. Doodgaan is nu eenmaal de gewoonste zaak van de wereld. Gelukkig kunnen de meeste mensen heel goed leven met de dood in het vooruitzicht. Ze genieten van de mooie dingen van het leven en denken bij zichzelf: Doodgaan? Dat is wel het laatste wat ik doe.”
Stel dat ik uit mijn hele bibliotheek slechts een tiental boeken mag houden, dan is dit boek er bij. DOOD GEWOON is een publicatie van uitgeverij Gottmer. Het zijn er veel op deze blog. Verdenk me niet van verborgen redenen. Op mijn speurtocht naar kwaliteit in woord en beeld let ik zelfs niet op de uitgever. Mijn dank en applaus voor de uiterst bekwame redactie kinderboeken van Gottmer.

BUITEN GEWOON
DOOD GEWOON heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2015 gewonnen! Deze prijs wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt voor het beste Nederlandstalige kinder- en jeugdboek.
De jury over DOOD GEWOON: “Gedichten en illustraties die niet alleen het thema van de dood behandelen maar dat levensgrote thema te lijf gaan, omarmen, op afstand houden, waarde geven en meester maken, allemaal tegelijk in één boek.”

DOOD GEWOON heeft de Gouden Griffel 2015 gewonnen! “Deze oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven.”

DOOD GEWOON heeft de prijs VLAG EN WIMPEL 2015 gewonnen! “Een troostrijk en vooral prachtig boek dat zijn weerga niet kent!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: